Stel je voor. Je bent marketingverantwoordelijke en krijgt de opdracht om een lead generation campagne op te starten. Jouw salesafdeling heeft immers een continue aanwas nodig van kwalitatieve leads en jouw marketingafdeling wil marketing automation aan blijven jagen. Hoe bepaal jij dan de leadprijs?

Als het gaat om leadgeneratie zijn er een aantal ‘communicerende’ vaten die invloed hebben op een leadprijs, onder andere:

  • Aantal invulvelden
  • Aantal leads
  • Incentive
  • Kwaliteit
  • Conversie

Aantal invulvelden

Het is eerlijk gezegd best logisch. Als je maar vier velden hebt om in te vullen of je moet er vierentwintig invullen voordat  je kunt spreken van een lead, dan zal dat niet ten goede komen bv het aantal leads. De regel is hoe meer invulvelden, hoe lager het aantal leads.

Aantal leads per periode

Je kunt je voorstellen dat een beperkte doelgroep navenant zorgt voor een beperkt aantal leads. Als je leads wilt voor een ooglaser product of energiecontract, zal dat invloed hebben op het aantal lead die je periode kunt leveren.

Incentive

Een voetreis naar de scheve toren van Pisa of een proefrit in een Aston Martin. Uiteraard een vergelijking met een knipoog, maar het laat zien dat de ene incentive de ander niet is. De ‘what’s in it for me’ factor zorgt altijd voor een groter aantal. Overigens niet per definitie een betere leadkwaliteit.

Kwaliteit

Een formule voor kwaliteit is lastig te definiëren. Het begint met de doelgroep. Als jij bv Hunkemöller bent, dan is het over het algemeen niet logisch om je te richten op mannen, Maar weer niet als de actie gericht is op bv Moederdag. Als je product zich op de jonge vrouw, dan zal leeftijd targeting geen overbodige luxe zijn.

Conversie

Als je meerdere kanalen inzet om leads te genereren (bv social, display en e-mail), dan zal niet elk kanaal dezelfde aantallen genereren. Het kan zijn dat social de grootste aantallen levert, maar de kwaliteit van de leads een stuk minder is. Uiteindelijk is dan de sales conversie leidend.

“Maar welke 3 opties start je mee om erachter te komen wat een goede leadprijs zou zijn?”

Optie 1: kijken naar jouw sales- of marketingdoelstelling

Een goed begin is het kijken naar jouw eigen sales- of marketingdoelstellingen. Wat heb jij ongeveer (of precies!) over voor één sale? Kijk naar het gemiddelde aantal leads wat nodig is om tot deze ene sale te komen. Dat bepaalt ongeveer jouw streef-CPL. Voilà, de basis is gelegd.

Optie 2: kijken naar je concurrentie

Dat is een goed begin, maar dan krijg je de volgende vraag: wat betalen jouw concurrenten voor een lead? Uiteindelijk moet je deze leads immers bij een partij inkopen en je wilt niet veel meer betalen dan wat jouw concurrenten doen (minder mag natuurlijk altijd). Hoe kom je daar achter? Laat je dan een stagiaire bellen om een offerte aan te vragen? Jouw sales director is te bekend in jouw branche, dus die kan niet bellen. Schaam je niet, het is niet erg als jij jouw stagiaire voor het karretje hebt gespannen, maar het is niet de makkelijkste oplossing. En dat brengt ons bij de derde optie…

Optie 3: een benchmarkrapport lezen

Om erachter te komen wat er in jouw branche wordt betaald voor een kwalitatieve lead kun je ook gewoon een benchmarkrapport lezen. Hierdoor weet jij precies wat gebruikelijk is in jouw branche en kun je dat als start- of uitgangspunt gebruiken.

Wij hebben een gratis lead generation benchmarkrapport gemaakt. Dit branchegeoriënteerde rapport is gebaseerd op grote hoeveelheden verzamelde data over o.a. de kosten voor het werven van een lead in verschillende sectoren. Maak het jezelf makkelijk en gebruik dit rapport om jouw eigen uitgaven te vergelijken met de gemiddelde uitgaven in de markt.

Ontdekken wat er in jouw branche gemiddeld wordt betaald voor een lead en jezelf een voorsprong geven? Beantwoord hier dan een paar korte vragen en ontvang het rapport in jouw mailbox.

Wil je direct even sparren over wat Sendt voor jou kan betekenen in lead generation voor jouw situatie? Plan hier een Discovery call.